Loading...
Language selection: Ελληνικά English

Ιστορία του ΠΟΠ

Η 8/4/1971 είναι σταθμός για την ποδηλασία της πόλης μας. Τη μέρα αυτή ιδρύθηκε ο ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΤΡΩΝ, μετά από ιδέα του τότε ποδηλάτη της Ε.Α.Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ.

Την εποχή εκείνη υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός σε τοπικό επίπεδο, αφού υπήρχαν ισχυρά ενεργά σωματεία όπως η Ε.Α.Π., η Π.Γ.Ε., ο Εθνικός και το Σκαγιοπούλειο. Η λαμπρή πορεία του Π.Ο.Π. άρχισε να διαγράφεται από την πρώτη χρονιά συμμετοχής του (1972) στο τοπικό πρωτάθλημα με τα παρακάτω αποτελέσματα:

 

  • ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΟΜΑΔΑ στα 100χλμ. ΟΜΑΔΙΚΟ, με τους Βυθούλκα Διονύσιο, Διαμαντόπουλο Βασίλειο, Μοσχόπουλο Παναγιώτη, και Σταυριανό Κωνσταντίνο.
  • ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ στα 50 χλμ. ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗΣ, Μοσχόπουλος Παναγιώτης
  • ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ στα 150 χλμ. ΑΝΤΟΧΗΣ, Διαμαντόπουλος Βασίλειος

Απονομή από την κ. Μελίνα ΜερκούρηΠέρα από την αγωνιστική του δραστηριότητα ο Π.Ο.Π. μαζί με τον A.Π.Σ ΗΡΑΚΛΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, τον Α.Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ και τον Α.Ο. ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ(ΕΟΠ) το 1973. Μέχρι τότε το άθλημα της ποδηλασίας υπάγεται στο Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Την 19/6/74 εκδίδει δελτίο στον Π.Ο.Π. ένας αθλητής ο οποίος πρόκειται να αποτελέσει σταθμό για την ελληνική ποδηλασία.

Ο ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ. Οι διακρίσεις του συνοπτικά: 

  • 500 συμμετοχές με την εθνική ομάδα
  • 15 Πανελλήνια πρωταθλήματα και 3 Πανελλήνια ρεκόρ
  • Επιτυχίες σε ποδηλατικούς γύρους στη Ελλάδα και στο εξωτερικό
  • 16 μετάλλια σε Βαλκανικούς αγώνες
  • 2 πακγόσμια ρεκόρ με τον "ΔΑΙΔΑΛΟ"                                                                                                   

Κανέλλος Κανελλόπουλος - "ΔΑΙΔΑΛΟΣ"

Το 1978 ο Π.Ο.Π διοργανώνει για πρώτη φορά τον αγώνα "ΘΥΣΙΑΣ" ο οποίος σταδιακά εξελίχθηκε σε "ΓΥΡΟ ΘΥΣΙΑΣ" των 3ων ή 4ων ΕΤΑΠ με διεθνείς συμμετοχές.

Η πορεία του συλλόγου είναι αξιόλογη αφού μέσα από τις τάξεις του ξεπήδησαν εκτός από πολλούς καλούς αθλητές και αξιόλογοι προπονητές όπως ο Νίκος Αργυρόπουλος, o Πέτρος Μπακόπουλος και ο Λουκάς Καταπόδης.

Μετά τη δεκαετία του '80 τουλάχιστον τρείς-τέσσερις αθλητές του Π.Ο.Π. επανδρώνουν μόνιμα τις Εθνικές ομάδες όλων των κατηγοριών.

 

Το 1992 ο Π.Ο.Π. μπαίνοντας στη διαδικασία μεταγραφών εκδίδει δελτίο στον ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟ ΒΑΣΙΛΗ, αθλητή προερχόμενο από τα Λύκαια Μεγαλόπολης. Ο αθλητής αυτός πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές στην Ελλάδα, το 2001 κατάφερε να γίνει και ο πρώτος επαγγελματίας ποδηλάτης και αγωνίζεται και με την Αυστριακή VOLKSBANK-IDEAL.

 

Η Πάτρα υποδέχεται εν μέσω συναθλητών του Π.Ο.Π. τον 4ο Ολυμπιονίκη του Σίδνεϋ Λάμπρο Βασιλόπουλο

Η Πάτρα υποδέχεται εν μέσω συναθλητών του Π.Ο.Π. τον 4ο Ολυμπιονίκη του Σίδνεϋ Λάμπρο ΒασιλόπουλοΤο 1994 άλλη μια σημαντική μεταγραφή πραγματοποιείται από τον Π.Ο.Π. Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, αθλητης της Δόξας Πατρών, ζητά να αγωνίζεται με τα χρώματα του συλλόγου. Οι επιτυχίες του πολλές και σημαντικές με κορυφαία την κατάκτηση της 4ης θέσης στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ του 2000 στο Σίδνεϋ.

Ο Π.Ο.Π. πέρα από την αγωνιστική του δραστηριότητα, συνεργάζεται με Δήμους, Κοινότητες και Πολιτιστικούς Συλλόγους για τη διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων. Την 24/3/1998 αδελφοποιείται με τον Ποδηλατικό Όμιλο "ΑΓΡΟΤΗΣ" Κύπρου.

Το 1979 μετά από παραστάσεις στον συμπολίτη Υφυπουργό Αθλητισμού Α. Φούρα ιδρύεται στην Πάτρα και στον εδώ Αθλητικό Γυμνάσια έδρα Ποδηλασίας.

Ποδηλατικός Όμιλος ΠατρώνΣτόχος του, εκτός από τη συνέχιση του αγωνιστικού του έργου, είναι η δημιουργία του ποδηλατοδρομίου στην Πάτρα, κάτι που είχε ήδη δρομολογηθεί.

Δυστυχώς παρά το ότι είχε βρεθεί ο απαιτούμενος χώρος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, στην θέση Λαδόπουλου, το Ποδηλατοδρόμιο που έπρεπε να γίνει ενόψη των Ολυμπιακών αγώνων 2004, με απόφαση της ΓΓΑ έγινε στα Τρίκαλα, με την σύμφωνη γνώμη και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.

Το 2002 ξεκινά την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ, συνεργαζόμενος με τους όμορους Δήμους, απασχολώντας δύο γυμναστές-καθηγητές φυσικής αγωγής, με σκοπό να προσφέρει διέξοδο στο λαϊκό αθλητισμό και ταυτόχρονα ανιχνεύει νέα ταλέντα.

Οι μεγάλες διακρίσεις συνεχίζονται και το 2003 με πολές επιτυχίες των αθλητών μας με αποκορύφωμα να αναδειχθεί ο Ομιλός μας ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 2003 στην γενική βαθμολογία.

Το 2004 και συγκεκριμένα την 1-11-2004 βραβεύεται απο τον ΠΣΑΤ για την προσφορά του στον αθλητισμό και ειδικότερα στο άθλημα της Ποδηλασίας. Επίσης σε συνεργασία με την Michelen ιοργανώνει το Juniors Bike για παιδιά από ηλικία 2 έως 15 ετών.

Την ίδια χρονιά ο αθλητής μας Λ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 στο Ομαδικό Σπρίντ Πίστας με τους Δ. Γεωργαλή και Γ. Χειμωνέτο όπου καταλαμβάνουν την 8η θέση. Επίσης ο Λ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ συμμετέχει και στο αγώνισμα Κέριν όπου είχε πτώση μαζί με τον Βοss ενώ ήταν σίγουρη η πρόκριση του στην τελική εξάδα του αγωνίσματος.

 

Το 2005 υπήρξε μια πολύ παραγωγική χρονιά για τον Όμιλο μας αφού οι αθλητές μας κατάφεραν να κατακτήσουν 10 χρυσά – 4 αργυρά – 11 χάλκινα σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, 1χρυσό – 4 αργυρά – 1 χάλκινο σε Βαλκανικά Πρωταθλήματα.

Σε συλλογικό επίπεδο ο Π.Ο.ΠΑΤΡΩΝ κατέκτησε:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ στο Ομαδικό Σπρίντ πίστας με τους Λ. Βασιλόπουλο – Π. Βουκελάτο – Χ. Τσερετζούλια.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝΙΚΗΣ στο αγώνισμα Ζευγών δρόμου με τις : Αναστασία Παστουρματζή – Κάλια Πολυχρονοπούλου.

Πανελλήνιο και Βαλκανικό ρεκόρ στα 3000Μ Ατομικού Πουρσουίτ Πίστας από την Α. Παστουρματζή με 3΄.58.΄΄200.

Την 16 έως 18 Μαϊου 2006 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνει την 5η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ (Πανελλήνιο φοιτητικό Πρωτάθλημα ποδηλασίας) με εξαιρετική επιτυχία.

Το 2007 ο Όμιλος θα συμμετάσχει στο Πατρινό Καρναβάλι μικρών και συγκεκριμένα σε συνεργασία με την ΔΕΠΑΠ του Δήμου Πατρέων αθλητές και παράγοντες του Π.Ο.Π. θα οδηγήσουν διασκευασμένα τρίκυκλα ποδήλατα με διάφορες αναπαραστάσεις στο Καρναβάλι των μικρών την 11-02-2007.

Τον Μάΐο του ιδίου χρόνου σε συνεργασία νε την FANTA διοργανώνει την φιλανθρωπική εκδήλωση FANTA - MERIMNA στην κεντρική πλατεία της Πόλης (Βασιλέως Γεωργίου) με τεράστια επιτυχία αφού συμετείχαν περί τους 1000 συμπολίτες μας από 5 έως 95 ετών. Η ίδια εκδήλωση συνεχίστηκε και το 2008 στον ίδιο χώρο με πάλι φιλανθρωπικό σκοπό FANTA - MAXHTEΣ με την συμμετοχή 1400 ατόμων.

Το 2008 στους Ολυμπιακούς αγώνες στο ΠΕΚΙΝΟ την πόλη μας εκπροσωπει με την Εθνική ομάδα Πίστας ποδηλασίας ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ και καταλαμβάνει την 10η θέση.

Το 2009 με το σύνθημα "Πάμε μια βόλτα για τα παιδιά στην Πάτρα" συνεχίζεται ο Φιλανθρωπικός γύρος της Πάτρας πάλι σε συνεργασία με την FANTA, τον Δήμο Πάτρας και τον ΟΝΑΠ. Η συμμετοχή και πάλι αγγίζει τα 1500 άτομα κάθε ηλικίας.

Το το 2010 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τους Δήμους Πατρέων και Ναυπάκτου διοργανώνουμε εκδηλώσεις αγωνιστικού και μαζικού χαρακτήρα με την επωνυμία "Η ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΣ ΕΜΩΝΕΙ" στόχος της μαζικής βόλτας με ποδήλατο απο το Πανεπιστήμιο στην πλατεία Γεωργίου είναι η σύνδεση του Πανεπιστημίο με την πόλη με ποδηλατοδρομο,για την εξυπηρέτηση των φοιτητών και οχι μόνο.

Το 2011 σε συνεργασία με το PICK PATRAS συμμετέχουμε στην πετυχημένη εκδήλωση αγώνων ΚΑΡΤ, με ένα ποδηλατικό αγώνα σιρκοί υψηλού επιπέδου, δίνοντας την ευχέρεια στις χιλιάδες θεατές να συγκρίνουν και να θαυμάσουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό με την μυική δύναμη του ανθρώπου και το πλέον οικολογικό μέσω μετακίνησης.

Το 2012 διοργανώσαμε όλους τους σημαντικούς αγώνες όπως, τον 35ο Ποδηλατικο Γύρο "ΘΥΣΙΑΣ", τις εκδηλώσεις "Η ΓΕΦΥΡΑ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ" το σιρκουί πόλης με το PICK PATRAS και άλλους διασυλλογικούς αγώνες και το Τοπικό Πρωτάθλημα δρόμου Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος. Συμμετείχαμε στην εβδομάδα ecomobility week από 17 εως 23 Σεπτεμβρίου 2012 μετά από πρόσκληση της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού.

Το 2012  μετά από πρόταση Ιταλικού τουριστικού γραφείου διοργανώσαμε  ποδηλατικέςβόλτες στα Ολύμπια και την Κέρκυρα για πρώτη φορά για τουρίστες που έφθασαν στην χώρα μας με κρουαζερόπλοιο στο Κατάκολο. Στην βόλτα αυτή συμμετείχαν ο Francesco Moser και ο Mario Cipollini, και πολοί άλλοι βετεράνοι ποδηλάτες.

Το 2013 για δεύτερη χρονιά πάλι σε συνεργασία με το Ιταλικό τουριστικό γραφείο διοργανώσαμε ποδηλατική βόλτα από το Κατάκολο όπου έφθασε το κρουαζερόπλοιο έως την Αρχαία Ολυμπία. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη (120 αθλητές) μεταξύ των οποίων αθλητές εν ενεργεία από την ASTANA και τον νικητή του Γύρου Ιταλίας και Γαλίας Vincenzo Nibali

To 2014 συμμετείχαμε ενεργά στο έργο WBB (WANDER BY BICYCLE) που εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας"Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013", με την ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ. Με αποκορύφωμα ένα ξεχωριστό τετραήμερο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού με επίκεντρο το ποδήλατο από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου σε Πάτρα και Καλάβρυτα.

Την ίδια χρονιά σε συνεργασία με την ΑΔΕΠ Α.Ε. πάλι με το πρόγραμμα WBB αναλάβαμε εθελοντικά την δωρεάν διάθεση 24 ποδηλάτων, για χρήση από τους πολίτες,του προγράμματος από τον διαμορφωμένο χώρο στο Μόλο Αγ. Νικολάου. 

Το 2015 αναλάβαμε πρωτοβουλία για την καλύτερη αξιοποίηση των ποδηλάτων του πργράμματος WBB και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης (Α/θμια και Β/βάθμια) Δυτ. Ελλάδας, αφού συμφώνησαν ο Δήμος Πατρέων. η ΑΔΕΠ Α.Ε. , ο ΟΛΠΑ, η Τροχαία Πατρών και οι Σαμαρείτες, λάβαμε την έγκριση του Πιλοτικού προγράμματος για την χρήση του ποδηλάτου ως μέσου "μετακίνησης - ψυχαγωγίας - άθλησης".

Επίσης σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ Πάτρας της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαίας, στοχεύοντας στην καλύτερη υποστήριξη των μαθητών και των εκπαιδευτικών, δημιούργησε ένα δίκτυο προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας με τίτλο "Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο", με την έγκριση βέβαια του Υπουργείου Παιδείας. Στην δράση αυτή συμμετέχουμε ενεργά και παράλληλα είμαστε μέλη στην Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου.

 

 
Διεύθυνση E-mail Τηλέφωνα   Social Media

ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Πατρών Κλάους 93 & Ρίτσου 

26335  ΠΑΤΡΑ

popatras71@gmail.com

Διαμαντόπουλος Βασίλειος

Κιν.: (0030) 6979336444

Τηλ.: (0030)2610271810

Fax: (0030) 2610271810

   


© Copyright 2014 - 2018 Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών